Verscheept en vervlogen

Boerenvlag

Ik heb ze gezien vanmorgen, die boeren in Noordwijk, op de stoep van Het Elfde Gebod, je weet wel met die buste van Pim Fortuyn. Van de Hotels van Oranje. Met hun trekkers. Maar ze krijgen bij mij niet meer aandacht dan ze verdienen, namelijk relatief weinig. Hun protest is aan het verkeerde adres. Ik bedoel, Harry Mens. En bovendien, dat is het belangrijkste, is het aan de maatschappij als geheel om te bepalen hoeveel er nodig zijn. Net als voor artsen, notarissen en kappers.

Er moet ook in Europees verband iets mee. Nederland produceert nu onevenredig veel agrarische producten, die allemaal verscheept en vervlogen moeten worden. Dergelijke intensieve productie moet haast wel gepaard gaan met grootschalig gebruik van groeibevorderende middelen. Het is de vraag of we daar gelukkig van worden.

En die boeren, moeten die dan maar zomaar stoppen? Nee, zij moeten fatsoenlijk schadeloos worden gesteld, zodat zij, als zij dat willen, hun bedrijf op een andere locatie in de EU kunnen voortzetten. Daarvoor moeten zij niet met Harry Mens praten, maar met Mark Rutte.

13 thoughts on “Verscheept en vervlogen

 1. Zo eens!
  Ik wandel al een tijdje met een curve omhoog qua tijd en tempo, 5 ochtenden in de week van anderhalf tot 2 uur met een leenhondje ;)) Er is sinds kort een pup bij gekomen die ieders ah’s en oh’s gaat halen als hij straks eventueel mee wandelt, dat is nog niet zeker voor mij, dag Blew ;))

  Liked by 2 people

  • Ik kan niet bepalen hoeveel boeren er nodig zijn. Maar ik wed dat als je dat aan boeren vraagt, dat zij ‘meer’ zeggen. Wandelen met hond, fijn!

   Like

 2. Wat mij betreft is het meest vreemde aan deze discussie dat een stem niet gehoord wordt. No Farmer No Food last ik gisteren pakkend bij Stroe. Het gaat ook niet om het boeren, maar het hoe boeren. Intussen zag ik op die fietstocht een hooikeerder bezig om de drogende werking van wind en zon een handje toe te steken en de volgende lading raigras al weer op komen (we halen ergens wel weer vogelpoep vandaan om het snel te laten groeien.) Maar je zou maar astma hebben of longproblemen hebben dan wordt je ziek van die NOx uitstoot.

  Liked by 1 person

  • Ze hebben een punt met hun no farmer no food. Maar iets dergelijks geldt voor andere beroepsgroepen ook. No doctor no cure? Hoeveel is genoeg en wanneer begint te veel? We zullen daar toch samen moeten zien uit te komen.

   Like

 3. En wat zeg je dan tegen al die mensen die hier nog binnen willen komen en waarvoor we kennelijk tot in het oneindige huizen moeten bijbouwen? Die moeten ook maar ergens anders heen?

  Liked by 1 person

  • Nederland kan meer vluchtelingen opnemen dan het nu doet. Ik zie liever landbouwgrond en ‘natuur’ dan nieuwbouwwijken met huisjes en tuintjes. Wonen kan hoger en kleiner, met meer ruimte voor meer mensen. Van hier en van overal vandaan.

   Like

   • Jij vertaalt het naar vluchtelingen, maar ik bedoel iedereen die hier nog wil komen. Ik zou niet van deze mensen willen eisen dat ze binnen in hun kleine huisje blijven. Ze willen vast ook naar buiten, een auto hebben, vliegreizen maken, misschien zelfs helemaal niet zo klein wonen, goederen kopen, die weer vervoerd moeten worden, etc. Kern van de centrale vraag blijft voor mij: waar willen we met zijn allen nu eigenlijk naartoe met dit land?

    Liked by 1 person

    • Zo vind ik je helder! Dank! We moeten de spanning tussen wat we willen, wat we nodig hebben en wat er kan hanteren. Voor mij is Nederland een (klein) stukje van Europa. De interne grenzen mogen weg.

     Liked by 1 person

 4. Ga me niet mengen in de problematiek want ken die onvoldoende. Alleen vraag ik me af of we binnenkort niet te weinig landbouw gaan hebben, in BE zijn er niet zoveel velden meer, weinig landbouw, kunnen er niet meer van leven.. Straks moet ons eten allemaal geïmporteerd worden, afhankelijk zijn???
  Weet wel dat ik de dag voor de betoging in NL was, dus net aan de betoging ontsnapt 🙂

  Liked by 1 person

  • Voor landbouwproducten is belangrijk dat deze niet van zo heel ver hoeven te komen. Spruiten uit Brussel, dat gaat nog:-). Mijn blog ging vooral ook over de beetje vreemde actie van zo’n 75 boeren die probeerden om zendtijd te hiken bij een regionaal TV-programma van een nogal rechtse omroep. Mogelijk zoeken zij daar hulp en steun voor hun zaak.

   Liked by 1 person

Comments are closed.