Feedback enzo

DSC_4465Het leven is ongemakkelijk. En we zijn heel knap geworden om dat te verbergen. Alles is erop gericht om niet te hoeven vertellen. Hoe het werkelijk is. Om anderen de schuld te geven. Onszelf niet ter discussie te stellen. Ons aandeel. Het was Rusland, Engeland, Duitsland, de koning, een leidinggevende, de buurvrouw, iemand anders. Een belangrijke oorzaak is dat we onszelf niet kunnen waarnemen door andermens’ ogen. En dat we dat ook niet willen.

Dat is ook wel weer gek, omdat wisselen van perspectief tegenwoordig voor veel functies een vereiste is. Dat je je moet kunnen verdiepen in een klant, een leverancier, de politiek, een financier, iemand die er niets mee te maken heeft. Maar je verdiepen in jezelf, eerlijk en kritisch, feedback enzo. En dat je dan moet toegeven dat je het niet heel goed hebt gezien. Dat is waarschijnlijk pas weer aan de orde als het straks minder gaat. Het leven is ongemakkelijk. En het is zaak om daar geen last van te willen hebben.

15 thoughts on “Feedback enzo

 1. Het leven is ongemakkelijk, het is zaak daar aandacht aan te geven en te begrijpen dat je het niet kunt ‘wegwerken’. Het leven is. Zoals het is. Je ademt, daarna stopt het. Maak er maar wat moois van, dat is de beste optie.

  Liked by 1 person

  • Dank! Dat is wat ik bedoel met ‘en het is zaak om daar geen last van te willen hebben.’ Je moet de strijd aan met het ongemak. Dit gaat over iemand die niet reflecteert. En ook over mij.

   Like

 2. Ja, heel mooi. Deal met de ongemakken des levens, shit happens. Sta er verder niet teveel meer bij stil. Geef ongemakken geen kans om zich op te stapelen in je geheugen, want dan ontstaat een hele berg shit die je levensplezier bederft.

  Liked by 1 person

 3. De belangrijkste les die Scout in To kill a mockingbird (ik las het net) van haar vader kreeg was om in de schoenen van een ander te stappen. Dat leidde tot ongemakkelijke en onbegrijpelijke observaties aan alle kanten, maar ook tot mooie situaties.

  Liked by 2 people

Comments are closed.